Our Wedding Day (When it is all begins)

Kesah setiap baby dalam perut mamanya (A must watch video)

Wednesday, June 30, 2010

Cameron Highland 24/06/10





Hmm....lama dah tak gi cuti,yang last masa mama mengandungkan Mia 5bulan lebih pastu dah takde...jalan2 hujung minggu jer...perut pon dah besar pas tu....yang nie...1st trip tahun ni bersama papa+mak+mama+Mia Arisya...masa nie Arisya baru 2bulan 1hari....mama n papa dah bawak dia jenjalan...uhuhuhu...kat bawah nie gegambar kami semasa bercuti :)
Mia yg dah siap nak jalan ke cameron,yg kanan tu..mia cenyum2 ngan papa sbb dah berebti rehat pas jalan yg pusing2 huhuhu...cute tol...anak mama


Bilik mia ngan nenek...huhu..sampai je kene salin baju sejuk...


possing kt bili mama n papa


papa n mia at our shared balcony

papa n mama depan hillview.....


mama bergaya ;p


papa n arisya moment...mama n arisya at hillview garden...







us...at boh plantation.....


makan time at uncle chow kopitiam near hillview....






us at butterfly farm...tapi arisya titon...dia syok sejuk hujan2 tu

lousy steamboat....




our last day at cameron.....it was a fun holiday....




Mia One Month Old at GE Mall

Huishh....dah lama tak update blog...lama betul rasenyer....almaklumla dah ada baby....susah nak online...takut kang si embam tu jaga...kengkadang dia jaga kengkadang dia tido...time tido dia belum set....tapi yang pasti lepas kol 11pm mmg dia tido la....yang siang2 ni tak tentu....okla berbalik pada outing..actually first outing kitorang masa Mia umor seminngu tapi dia dalam kete jer....tgk umah kami kat Nilai....Pastu bila sebulan bawak dia kat GE Mall kat bawah nie ada gambaryer...sejak tu setiap hujung minggu bawak Mia kuar,nak biasakan dia travel n bising sket....harap2 later2 dia dah biasa sbb mama ngan papa dia kaki travel..so practise dari awalla nie...sejak dia 1month dia dah pegi GE Mall,Jusco,Klcc,PD teman mama,papa n nenek makan seafood..tapi tak semua yang bergambar...yang ada time dia satu bulan kat GE Mall kat bawah ni gambarbyer...











Monday, May 10, 2010

Arisya Birth Story

On 20th April,me and Mom pegi Pusrawi sbb mmg ada appointment dgn Dr.Salleh,hubby tinggalkan kitorang kat spital sbb hubby ingat check biasa jer and kebetulan mak mmg dah ada dgn kitorang time tu,Check punyer check doc kata kena hospitalize sbb taca punyer bengkak kaki tak surut2 and ada high blood prssr sket.So on that day admitted kat wad Saadah,wad monitor kencing manis and high blood prssr.
      Since that day hubby n mak ulang alik hospital teman taca,doc kata mmg nak monitor darah n kaki yang bengkak tu,kalau surut sket baru boleh operate,Doc mmg kata nak besalin 2minggu lebih awal,so dalam perkiraan on 23rd hari jumaat tu kira date yang barula stlh dipotong 2minggu oleh doc,Doc tak mention birth method lagi...dia kata tgk dulu,kalau boleh normal...buat normal kalau tak ceaserla....katanyer...
      23rd April hari jumaat,pagi2 doc datang kat wad panggil nak check,pastu doc rasa2 perut,dia kata bby tak masuk dalam soket,dia menyenget sket,tak boleh normal sbb bahaya takut uri kuar dulu....so doc dah decided kena ceaser,dah start puasa...tak lama dalam 2-4jam...dah kene usung nak masuk dalam bilik bedah...mmg time tu buat lawak bodoh jer ngan hubby sbb dah nervous sgt....sbb hubby ada...bersemangat sket walaupon sebenarnyer takut....
     Masuk jer bilik bedah tu jumpa sorang lagi doc,lupa namanyer...dia kata bby nampak cam besar nie...senyum jela...mmg dah rase jengx3.....potong time..:p...masuk2 jer dah nampak banyakla nurse dalam 2,3 org dalam operation room tu..pastu doc yang tadi tu kata nak masukkan epidural so kene mengereng pastu dia inject..masukkan ubat adeh sakit...tapi..time tu pikir..alah!memang dah semua rasa sakit malas nak feeling2 sakit sangat...tak lama kemudian...dari perut kebawah tak rase langsung....dada keatas sedar....pastu dengar suara doc salleh,dia cam dah ready...
      Diorang tutup dgn kain bahagian bawah dada....tak kasik tgkla tu.....kang ternampak kang mau pengsang plak huhuu.....tiba2 doc salleh cakap tasya ada rasa sakit tak?hmmm dia kata cam tu tu..mmg dia dah keratla tu...siap jawap tak...pastu dengar macam kertas kadbord kene gunting "krap krap krap" sah!taca sedang disiat....mmg tak rase tapi nervous dan rase beku tu yang tak tahan..gigi dah berdetap2....sejuk giler...tiba2..masa doc Salleh dgn assistant dia tgh buat keje...doc yang masukkan bius datang tolak perut dari atas..kira tiga org tolakkan perut....sambil2 dorang tolak tu siap cakap huish ni besar baby nie...pastu ...doc salleh cakap huish..tembamnyer..tembamnyer...sebaik ceaser kalau normal nak kuar tang mana la nie....terus doc tunjuk ponggong baby...wow!sikit punyer embam...siap bby dah ada yak kat ontot dia warna hitam...perhg...alhamdulillah selamat....dgr2 doc cam lempang ponggong baby pap2,pastu arisya nangis uwek2..huhuhu..rase cam nak nangis dgr suara dia..tapi control.....malu lak kang org nampak....
      Time keluarkan baby mmg tak lama...tapi time doc nak menyudahkan mama nyer mmg lama....pas operation nurse pindahkan kat recovery room...nampakla arisya dgn nurse2 yang tgh mengerumunnyer...ayat dorang semua sama..huish embamnyer comelknyer,geramnyer...kesian anak mama...asik kene kacau je....sebaikla time tu mmg tak larat...kaki pon tak rase......kalau tak mmg dah amik dah bby tu...masa dalam bilik operation tu ada dengar lepas 3-4minit kuarkan arisya doc kata huish 4.46kg,dalam hati mama nie...huyo anak mama membesar bagai johan.......pastu tak lama dalam bilik recovery tu nampak hubby masuk tgk arisya...perkataan pertama papanyer nampak Arisya......Ya Allah...tembamnyer..huhuhu..
       So 3hari lepas besalinkan Arisya,mama ngan Arisya pon balikla umah....hmm..skg dah official jadik mama....perasaan yang teramat indah pernah taca rasa....Arisya...Mama and Papa Love You so Much!you make us feel complete an loved... everytime we touch and kiss you we feel blessed and unexplainable joy!....


Bilik beradu taca...


mama dan papa smpat berposing...walaupon mama kekagetan....nak operate dah...













      Dakapan pertama Arisya......

















Monday, April 12, 2010

Bobo first 3 days at home......

Jumaat malam on 9th April,hubby n taca pegi umah mak sebab mak tetiba sakit tak boleh bangun,kami pon panggil doc dtg umah soh check mak,alhamdulillah takde anything yg serius,cuma mak stress n penat sgt...malam tu kitorang sempat main2 ngan bobo,pastu hubby kata jom bawak bobo balik nak?huhuh...taca senyum jer...sbb sebetul plannyer nak amik bobo pas abis pantang,ni belum besalin hubby cam dah tak sabar...hubby kata takut bapak bobo ajar bobo bukan2 n bobo pon dah pandai kuar umah main....takut org curi katenyer...yelatu....kekekke....
      Pastu akhirnyer bawak jugak....taca dokong bobo masuk dalam kete....baik betul perangai budak tu..diam jer sampai umah....sampai kat umah dia bau2 semua tempat..pastu mulut dia bising,kitorang dah kenalkan dia dgn tempat poo poo dia..pastu bagi dia minum n makan...popo main2,tapi dia cam takut2lagi sbb tak biasa dgn umah,kami bedua terpaksa tido luar sbb nak temankan bobo,takut sbb tak train dia poo2 lg,kang dia dah terpoo2kat tempat lain susah dah nak train,alamatnyer tak tido malam tu,tido sekejap2 jer,sbb each time dia jerit kitorang temankan dia pegi minum n gi tempat poo2 dia bagi familiar...
     Pastu 2nd day pas balik dari checkup,balik main ngan bobo,bobo really depend on us,kira kitorg dah macam mak dia,kene ajar dia berak n etc.sbb dia bby lagi baru nak belajar makan,main dgn dia bukan main kelakar,bbo ni pelik dari tgh bermain dgn extream pastu boleh tido tiba2,tarik telinga dia pon dia taknak bangun,2nd day ni dah ok sket,pagi nni dia pegi poo2 sorang2 tak payah nak bising kat kitorang soh teman,alangkah leganyer,berbaloi practicekan dier...biar dia independent cepat,so bila dah ada bby nanti takyah nak bg perhatian kat dia lebih2 sbb dia dah tau buat semua n dah familiar dgn umah...kat bawah ni antara aksi2 bobo sepanjang 3 hari sampai kat umah....

yang belah kiri tu bobo ngan taca,sempat bobo posing pandang camera,yang kanan tu bobo ikut sebijik macam hubby,siap tekangkang n menelentang..cutenyer rase nak gigit je perut dier


si bobo ikut tuannyer,hubby mengereng, dia pon tido mengereng, copycat betul ini cat!yang kanan tu dia sebenarnyer tutup muka sebab tekena cahaya dari tingkap,bobo ni tak suka cahaya macam count dracula jer...


Ini dia bobo,kami tido kat bilik dia mengekor,tapi belum pape dah main duit,hamboi.....si bobo mata duitan......

Tuesday, April 6, 2010

Swollen feet n New due date

New Due Date
Hari sabtu lepas, on 3rd April 10, Checkup for 35 wks with doctor Salleh, Dr.Salleh kata yang taca kena besalin 2 minggu awal dari duedate, berkemungkinan besar kena operate, memandangkan bby yang besar dan embam,doc cerita minggu lepas dia sambut bby yg beratnye 5.2kg by operation mak bby tu pon kena kencing manis,slalunyer doc kata bby yg besar nie maknye mmg kena kencing manis,pastu ada yang kuar 4.4kg cenggitu tak silap,dasyat betul,tapi alhamdulillah semua selamat,janji ikut arahan doctor,doc cite ada kes baru2 ni jugak yg bby meninggal sbb dah sampai hospital bby dah terkulai kepala keluar n stuck,doc kata jgn balik tunggu kat hospital,tapi patient degil...hmm akhirnyer..balik jugak,bile balik dah tak tahn bby tu nak keluar dah time tu dalam kereta...
           On the way to hospital kepala bby dah kuar,kalau ikut cakap doc stay kat hospitalkan tak jadi camtu insyaAllah bby dapat diselamatkan.....kan diri sendiri yg merana,pastu ada yg doc soh operate sbb bby besar skit,dia mati2 nak natural birth, masa besalin bby tak muat nak kuar kat bahagian bahu,terpaksa patahkan bahu bby....tak ke kesian tu....camtula....kesimpulannyer....betapa hebat pon kita kat luar tu..tapi bila bahagian yang bukan bidang kita dengarla kata yg lebih pakar.....bukan semua benda kita tahu...cuba sekali sekala bersikap rendah diri dan percaya kata org yg sepatutnyer....bukan dari pengaruh org disekitar kita semata2........

Swollen Feet
Selalukan taca ada bgtau yg kaki taca bengkak sgt,susah nak jalan,sandal dah tak muat,selalu rasa cam semut2 kat bahagian atas kaki tu...kat bawah nie gambar kaki taca yang bengkak itu....adeh...


Takut tak?hmm takutkan tgk?rasenyer lagi ....maleh nak cakap..huhuhu...tapi nak jadik mama punyer pasal...insyaAllah boleh....

Tuesday, March 30, 2010

Introducing ~~~ Bobo the cat!meow meow~~

hehehehehh.....taca n hubby happy sgt masa first time tgk bobo....sbb sebelum stacy(mak kepada bobo)beranak taca dapat mimpi amik kucing yang comel warna biru,hubby pulak bukan main suka pegi petshop nak tgk kucing~~tak tau nape...pastu tegerak pulak,hubby ckp ngan taca pas bby dah kuar ingat nak bela sekor kucing...tup tup sebulan lepas...masa malam kitorang datang umah mak...mummy tgh2 sebuk2 kat atas dia kata stacy tgh jerit nak beranak...masa tu tak tedetik lagi..cam biasa jer...dalam 2 minggu pas tu macam biasa weekend pegi umah mak...pastu mak kata tgkla anak stacy tu..

pastu kitorang tgk wow!comeynyer,ada dua color kelabu putih n sekor warna oren...alahai...comey sungguh....tu kalau kat petshop berapa ratus agaknyer dia jual....sedangkan ada kucing yg besar tapi tak comey pon dorang jual seribu lebih...mmg masa tu taca n hubby dah geram sgt tak tahan tgk kucing tu cute....kitorg berminat dgn warna kelabu putih tu,yg color tu ada 2ekor,satu ekor pendek,satu ekor panjang ,dua2 betina...yang ekor panjang tu mmg manja dgn kitorang...bila nak balik tu terus hubby ckp jom kita amik nak kucing tu..pastu kitorang terus call mak book yg ekor panjang tu...pas dia pisah susu ngan stacy baru kitorang amik,so skg every weekend sambil2 rutin datang umah mak,kitorang sbenarnyer nak tgk kucing huuhuuhu.....dan kami namakannyer....BOBO



bobo dan adik seirasnyer~~comeykan?