Our Wedding Day (When it is all begins)

Kesah setiap baby dalam perut mamanya (A must watch video)

Monday, May 10, 2010

Arisya Birth Story

On 20th April,me and Mom pegi Pusrawi sbb mmg ada appointment dgn Dr.Salleh,hubby tinggalkan kitorang kat spital sbb hubby ingat check biasa jer and kebetulan mak mmg dah ada dgn kitorang time tu,Check punyer check doc kata kena hospitalize sbb taca punyer bengkak kaki tak surut2 and ada high blood prssr sket.So on that day admitted kat wad Saadah,wad monitor kencing manis and high blood prssr.
      Since that day hubby n mak ulang alik hospital teman taca,doc kata mmg nak monitor darah n kaki yang bengkak tu,kalau surut sket baru boleh operate,Doc mmg kata nak besalin 2minggu lebih awal,so dalam perkiraan on 23rd hari jumaat tu kira date yang barula stlh dipotong 2minggu oleh doc,Doc tak mention birth method lagi...dia kata tgk dulu,kalau boleh normal...buat normal kalau tak ceaserla....katanyer...
      23rd April hari jumaat,pagi2 doc datang kat wad panggil nak check,pastu doc rasa2 perut,dia kata bby tak masuk dalam soket,dia menyenget sket,tak boleh normal sbb bahaya takut uri kuar dulu....so doc dah decided kena ceaser,dah start puasa...tak lama dalam 2-4jam...dah kene usung nak masuk dalam bilik bedah...mmg time tu buat lawak bodoh jer ngan hubby sbb dah nervous sgt....sbb hubby ada...bersemangat sket walaupon sebenarnyer takut....
     Masuk jer bilik bedah tu jumpa sorang lagi doc,lupa namanyer...dia kata bby nampak cam besar nie...senyum jela...mmg dah rase jengx3.....potong time..:p...masuk2 jer dah nampak banyakla nurse dalam 2,3 org dalam operation room tu..pastu doc yang tadi tu kata nak masukkan epidural so kene mengereng pastu dia inject..masukkan ubat adeh sakit...tapi..time tu pikir..alah!memang dah semua rasa sakit malas nak feeling2 sakit sangat...tak lama kemudian...dari perut kebawah tak rase langsung....dada keatas sedar....pastu dengar suara doc salleh,dia cam dah ready...
      Diorang tutup dgn kain bahagian bawah dada....tak kasik tgkla tu.....kang ternampak kang mau pengsang plak huhuu.....tiba2 doc salleh cakap tasya ada rasa sakit tak?hmmm dia kata cam tu tu..mmg dia dah keratla tu...siap jawap tak...pastu dengar macam kertas kadbord kene gunting "krap krap krap" sah!taca sedang disiat....mmg tak rase tapi nervous dan rase beku tu yang tak tahan..gigi dah berdetap2....sejuk giler...tiba2..masa doc Salleh dgn assistant dia tgh buat keje...doc yang masukkan bius datang tolak perut dari atas..kira tiga org tolakkan perut....sambil2 dorang tolak tu siap cakap huish ni besar baby nie...pastu ...doc salleh cakap huish..tembamnyer..tembamnyer...sebaik ceaser kalau normal nak kuar tang mana la nie....terus doc tunjuk ponggong baby...wow!sikit punyer embam...siap bby dah ada yak kat ontot dia warna hitam...perhg...alhamdulillah selamat....dgr2 doc cam lempang ponggong baby pap2,pastu arisya nangis uwek2..huhuhu..rase cam nak nangis dgr suara dia..tapi control.....malu lak kang org nampak....
      Time keluarkan baby mmg tak lama...tapi time doc nak menyudahkan mama nyer mmg lama....pas operation nurse pindahkan kat recovery room...nampakla arisya dgn nurse2 yang tgh mengerumunnyer...ayat dorang semua sama..huish embamnyer comelknyer,geramnyer...kesian anak mama...asik kene kacau je....sebaikla time tu mmg tak larat...kaki pon tak rase......kalau tak mmg dah amik dah bby tu...masa dalam bilik operation tu ada dengar lepas 3-4minit kuarkan arisya doc kata huish 4.46kg,dalam hati mama nie...huyo anak mama membesar bagai johan.......pastu tak lama dalam bilik recovery tu nampak hubby masuk tgk arisya...perkataan pertama papanyer nampak Arisya......Ya Allah...tembamnyer..huhuhu..
       So 3hari lepas besalinkan Arisya,mama ngan Arisya pon balikla umah....hmm..skg dah official jadik mama....perasaan yang teramat indah pernah taca rasa....Arisya...Mama and Papa Love You so Much!you make us feel complete an loved... everytime we touch and kiss you we feel blessed and unexplainable joy!....


Bilik beradu taca...


mama dan papa smpat berposing...walaupon mama kekagetan....nak operate dah...













      Dakapan pertama Arisya......

















4 comments:

QueenWizza said...

wow mmg comei bby taca..embam hehe ..syukur da selamat kan? wiza plak ni mghitung hari.. name arisya..kitorg aritu hampir letak nama arisya ehehe.. sedap nama.. congratss taca n hubby!

happy mother's day!!

~*mrsnzam*~ said...

skang bby arisya da susut kan. Nnti tunggu 2 3 bulan bdn dia bam bam balik. hehehe.. bg susu bnyk2

taca said...

heheheh.....wizza...goodluck k,taklama lagi nak jadi mama juge...hampir nak namakan Arisya jugak?huhuhu....Happy mother's day to you 2...kire dah ada bby dalam peyut tu kire dah mama juge le...

jaja:skg ni dia dah kuat nyusu dah...kalau lambat dapat mengamok...muke merah padam huhuhuu...hish..budak hembam hembam tu...

QueenWizza said...

hi arisya, nape mama arisya x apdet2 ni..aunt nk tgk pics arisya lagi la hehe..