Our Wedding Day (When it is all begins)

Kesah setiap baby dalam perut mamanya (A must watch video)

Thursday, January 28, 2010

Pengalaman Mengandung (keluar susu)

Semalam dalam pukul 3.50ptg mcm tu...taca macam biasa bersihkan tempat susu/puting,biasala sejak 4bulan mengandung tak silap mmg ada ketul2 kecik warna putih kat tempat susu tu...so since then mmg taca slalu bersihkanla....but semalam masa tgh cuci taca kepit hujung tempat susu tu sbb nak keluarkan yang putih tu...pastu ada air keluar warna putih jernih...pastu taca tekejut..taca lap biarkan,pastu try lagi skali mmg keluar,dua dua belah macam tu,kalau picit mmg keluar,tapi takdelah banyak,sikit je...tapi tak keluar kalau tak dipicit......
Taca ada tanya dekat kakak ipar pasal hal nie dia kata mmg normal,cuma taca rasa janggalla...sbb taca ingat awal sangat nak keluar air tu,but overall mmg normal,ada yang keluar awal,ada yg keluar lambat,wow!mcm2 dah berlaku kat badan nie,mmg tak sabar2 rasanya nak jadik mama nie...huhuhuuh.....skg dah 6 bulan another 3 months to go......harap2 semuanya berjalan dengan baik...InsyaAllah...doa2kan la ye....

Wednesday, January 27, 2010

Pengalaman Mengandung (baby tecik kick)

2 hari lepas which is on monday afternoon,biasala taca sorang2 kat umah rase macam nak pakai seluar semua mcm dah tak muat huhuhu....so at the end memandangkan sorang je kat umah taca pakai pakaian kelengkapan tarzan iaitu singlet n panties....hahahahha....senang n selesa....sambil2 baring tgk tv kat sofa,mcm biasa mengerengla masa tu...tiba2 terase tub2 kat perut kiri time tu,ingat macam biasala...baby punya kick yang ala2 bubble punye bunyi n rasa dalam perut,pastu another strong force bebunyi tub2 kat situ pastu taca tengok perut belah kiri tu macam berombak!very strong!mmg sah baby punya kick yang paling kuat pernah taca tgk setakat nie....Wow!rase macam tak tau nak cakap ape.....because before this few months taca ada rase bubble but it was not that strong n i cant barely feel it,but this time around maybe sbb taca pon dah lebih observant...mmg nampak n rase jelas kat perut...
Malam semalam pon masa nak tido...taca letak tangan papa dia kat perut...masa dia kick sikit2..papa kata rasa tapi tak kuatla sbb sket2 je....pastu bila papa dia angkat tangan pastu papa dia rancak becakap pasal kerja dia...tiba2 dia buat dia punya strong kick!cepat2 mama dia amik tangan papa dia letak kat situ..pastu another strong kick!papa tekejut ...yg tu ke?papa tanya sbb mmg kuat...huhuhu...best btol rasenya dapat kongsi rasa tu dgn papa dia.....pastu kitorang pon tido senyum2 malam tadi.....maybe for those people yang banyak anak dah....rasa cam biasala..but for first time mama n papa nie it is just a very good feeling to share for both of us....bestnyer...~~~~~

Friday, January 22, 2010

Pengalaman Mengandung (Sakit Perut)

Taca Sakit Perut

Malam kelmarin...lepas dinner dgn hubby kat Ampang yong tou fou,dalam kereta tetiba sakit perut...tak sure macam serangan angin or what...macam sakit mencucuk2...arghh...tak tahan....sampai je kat umah terus masuk bilik baring....masih sakit....macam nak nangis....hubby letak balm kat belakang badan n kaki....betul2 tak tau nak buat ape sbb dalam kepala ni risau harap2 takde pape jadik kat baby....dalam hati mmg doa  biarla taca yg sakit jgnla apa2 jadik kat baby..tak kesahla sakit macam mana pon...sampai macam tu skali pastu...otak ni terus pikir maybe kembung angin or food poisoning...so taca decided akan duduk kat toilet sampai keluar benda yg sepatutnye...in my mind mmg ingat angin or food poisoning takde benda lain.....so...malam tu mmg pegi toilet 3 kali,first time mmg rasa lega dapt tido sekejap...2nd and 3rd time tu still sakit....tapi pastu dapat tido....keesokkan harinya mmg tak rasa sakit langsung...tak pegi toilet lg dah....alhamdulillah....so taca call dr.geetha....dia kata maybe food poisoning...nothing keluar dari tempat baby..so it is ok....by the way this or next weekend mmg akan buat last check up dgn dr.gheeta....fuhh...risau rasenyer time tu nasib baik takde pape.....

So kat bawah ni ada sikit info dari buku pregnancy yang taca baca pasal food poisoning on pregnant women,maybe we can use this information to prevent it next time:

1. Lactose Intolarence
    When lactose is not properly digested, it can cause gas,bloating,cramps and diarrhea.(the difficulty of the 
     body to digest vitamin D or calcium,select a low lactose contained in your dairy product)

2.A Caution for listerosis
   To prevent listerosis,avoid unpasteurized milk,you also need to be careful of other unpasteurized such as 
   some juices.Avoid unpasteurized soft cheeses such as camembert,brie,feta,gorgonzola,bleu cheese and
   roquefort.If they have been made with pastheurized milk,these soft cheese are ok to                             
   eat  during pregnancy  

3.Avoid raw oyster and raw clams.Don't eat smoked or cured seafood unless it's been cooked.Limit your
  liver consumption it helps to limit the amount of vitamin A you receive too.Keep away from refrigerated
  meat spreads and pates because they are often made with undercooked goose or duck liver.


 

Monday, January 18, 2010

Postcard from Prague


Hujung tahun nie...semua org pegi bercuti termasukla kak na sefamily,so kitorang received this pastcard masa kak na n family becuti kat prague....masa baca card ni teringat kat kak na ngan budak budak tu...ni kat bawah ni gambar anak2 kak na masa datang kl outing dgn uncle n auntie diorang tapi masa ni takde gambar adam,sbb adam amik gambar kot...takpe lain kali kitorang nak begambar dgn adam jugak,gambar mommy dia pon takde tapi gambar mommy dia banyak kat video wedding kitorang heheheh.....
well we miss you guys very much!


List barang2 baby yg perlu dibeli

Kepada ibu2 yang nak bertukar2 infomation atau kepada bakal2 ibu yang struggle nak buat check list pembelian barangan bby yang bakal lahir,perhaps this info will be handy for you.

Senarai keperluan bayi

Pakaian
-baju lengan pendek/panjang                   - seluar pendek/panjang

- sarung tangan                                        - sarung kaki

- lampin+lampin pakai buang                    - selimut

- barut bayi                                              - kain bedung

- tuala mandi bayi                                     - almari/bakul pakaian

- sapu tangan                                            - tikar getah bayi

- beg bayi                                                 - sikat/berus rambut bayi

- topi
______________________________________________________
Mandian
-baby wipes           - sabun bayi                   - bedak bayi

- losyen bayi           - syampu bayi                - besen mandi bayi

- putik kapas          - bakul alatan mandian    -baby towel

-Pencuci baju baby
______________________________________________________
Penyusuan
- botol susu          
- puting
(untuk bayi baru lahir dapatkan saiz yang kecil samada S/ Newborn)
- bekas simpan susu  - berus botol susu        
- bekas simpan botol susu (warmer)
- milk pump              - pencuci botol baby
_______________________________________________________
Tidur
- bantal dan tilam   - sarung bantal dan tilam 
- katil bayi             -Almari baby

_______________________________________________________
Berjalan-jalan
- kereta sorong bayi (stroller) 
- baby car seat
-baby carrier

_______________________________________________________
Lain-lain

- minyak                 - tisu lembap                    - pemotong kuku

-sikat bayi               -Vicks                            - Gripe water

-Minyak telon/minyak yu yee                         - penyedut hingus

Wednesday, January 13, 2010

Year End Shopping untuk Barang2 baby

Year End Sale
huhhuh....year end sale ni mmg ditunggu2 taca and hubby,barang2 baby mmg ada discount,kitorang shopping dah almost 95% of baby stuff....mmg agak awal tapi kalau nak beli masa baby lahir harga dah tak sama,so kira long term punye calculation dapat save banyak jugak....ingat lagi masa kitorg gi tgk barang2 baby rasa macam naik tak sedar diri,bukan main seronok,lebih2 lagi papa dia,dah lama papa survey stroller mclaren...mmg dia dah set awal2 nak beli stroller tu,lagipon mclaren punyer stroller tu kuat,tahan lama dan easy to carry..mmg sesuai la dgn style papa n mama dia yang suka travel.... 

So berikut adalah gambar2 barangan yang kami beli semasa sale hujung tahun:-
                                                               

Dalam gambar kat atas ni ade baby carseat(anakku),stroller(mclaren),baby carrier(baby bjorn),baby bag(samsonite)



Nie gambar baby cot yang kami beli kat Isetan(bumble bee) set alas tilam ngan bantal tu kami beli di cotton picking di great Eastern Mall


Yang ni kami beli di Kedai The first Few Years dlm The curve,tempat mandi baby dengan stand skali,agak mahal untuk tempat mandi,tapi menyenangkan,takpayah nak dudk2 mandikan baby nak keluarkan air pon ada lubangnye skali


Well...ini semua barang baby yang kecik2la....tilam dan bantal yg attached skali,selimut,tuala mandi,travel kit,breast pump +botol susu,bra pad,sabun cuci baju n botol,bedak,shampoo,lotion,minyak telon,gripe water,baby wipes.lampin,kain bedung,cotton buds,sikat baby,pemotong kuku,barut baby,laundry bag baby n banyak lagi nanti taca listkan dalam post satu lagi pasal baby checklist......

So taca and hubby cuma tak beli almari baby and baju baby je,yang baju baby tu boleh beli later sbb kami tak confirm jantina baby lagi....so until next time....huhuhu...

(Segmen baby)Pengalaman Taca mengandung.....

Pengalaman Awal
Ingat lagi masa2 mula2 nak check taca punye status sbb missed period by 2 days....hehehe bunyi macam awal tapi taca dah dapat rasa ni,kalau dah termiss2 nie mesti ada ape2....so we decided pegi kat poliklinik ampang jumpa Dr.Geetha,kitorg dah terpikat dgn doktor geetha ni sbb dgn first case taca pregnant dulu tapi takde rezeki taca miscarriage,sedih betol,masa pregnant dulu,kami ke Pusrawi buat checkup dgn Dr.daud dari mula,tapi sbb taca tak selesa dgn cara dr.daud yg buat lawak tak kelakar tu,pastu the way dia bgtau berita buruk dan taca kene cuci sampai 2 kali sbb first time dia buat tak habes

....ish manala tak trauma camtu.....so pas kita jumpa dgn dr.geetha dia bagitau berita tu dgn tenang,cara dia pon mesra yang kena.....start dari situ suka dr.Geetha,dari awal mengandung kali kedua ni sampai 6 bulan kita decide nak check dgn dr.geetha,start masok bulan 7 sampai deliver kita akan ke Pusrawi tapi nak amik Dr.Salleh......jadi bermulalah pengalaman taca sebagai ibu mengandung...

Trimester pertama
Well this time around,taca memang berhati2 sket,sbb awal2 mengandung taca tak banyak bergerak,angkat barang berat ke,ape2 jela yg nampak boleh memudaratkan,sbb taca ingat masa kes keguguran dulu,taca tgh dalam mode nak kuruskan badan,so taca still pegi gym jalan kat atas trademill macam biasa....mungkin tu penyebab besar taca keguguran....so taca tak buat benda2 tu skg...i just relax kat umah baca buku buat keje pon stakat cuci pinggan n lipat kain...n alhamdulillah taca dapat bertahan selama trimester ni....

Sepanjang checkup dgn dr.Gheeta,hati taca tenang sket,walaupon masih ada kesan2 trauma sbb risau atas kandungan ni,tapi cara dia calm kan kita tu btol2 buat my mind at ease....jadik kat bawah ni gambar2 baby yg kami scan masa baby alam first trimester

(on the left gambar baby 3 bulan ,yg kanan masa dia 2bulan still kecik dlm sack)













Trimester Kedua
trimester kedua ni taca nak cite pasal jalan2,dari trimester pertama sampai yang kedua ni taca and hubby asik bejalan je,syukur alhamdulillah taca takde  muntah2 ke tak boleh berjalan ke,pening teramat ke,stakat ni ok,disebabkan itula kami berdua ligat berjalan,yang taca ingat dari awal mengandung,kami dah jalan2 ke Penang,Melaka,Cherating dan yg last skali Langkawi....huhuhu....alhamdulillah

Baby dalam perut ni memberikan kerjasama kat mama dia huhuhu...dia pon syok gamaknye dapat berjalan ngan mama n papa dia.....so 30 haribulan ni session terakhir mama checkup kat klinik dr.gheetha,start bulan depan dah tukar ke Pusrawi....jadik gambar Ultrasound untuk 4,5,6 bulan taca akan letak pada hujung bulan nie pas checkup terakhir dgn Dr.Gheeta.

Tuesday, January 12, 2010

Langkawi 7/01-9/01/2010


First day ke Langkawi, dapat surat dari doctor yg mengatakan taca fit untuk naik flight,gambar kat atas ni gambar hubby breakfast kat foodgarden kat KLIA n gambar sampai kat airport Langkawi

Sesampainya kami di Langkawi,taca n hubby menginap kat Bayview Hotel,gambar2 ni mmg pemandangan yang kami nikmati dari dalam bilik,cantik giler,yang kat bawah sebelah kira tu gambar kedai2 duty free kat btol2 sebelah hotel kitorang,mmg senang nak beli2 barang and carik makan,kat cnila..kitorang makan kat kedai seafood yang murahtu...nama kedai makan tu Naga emas,best jugak banyak benda murah ada kat cni,tapi overall kat langkawi ni semua dutyfree...memana pon harga lebih kurang

Ni kami tidak ketinggalan nak posse kat pemandangan dalam bilik kitorang heheheeheh....


Ini gambar2 kami yang tak sabar2 mentekedarah kat kedai Naga Emas yg murah tu..semua skali RM50 jer...adalah dimaklumkan taca agak malu dengan aksi rakusnyer yang sedang melahap ketam2 tersebut

Gambar2 posse hebat kami di Pesisiran Pantai Cenang,hubby biasala tak habis dengan layang2 dia,heret kesana kemari,sanggup bawak dari KL,cantikkan pantai nie,landscape dia ada.pantai laut n pulau2 yang lain

sepanjang jalan kat pantai Cenang memang ada banyak kedai jual barang2,so ape lagi hubby shopping beg kat ctu,beli bb jgn tak beli huhuhu,gambar taca belah kanan tu pulak time kami sampai terus duduk kat kedai pizza ni pekena pizza n fries huhuh
Nie dia pas jalan2 beli barang n makan pizza kami makan lagik kat tepi pantai sambil tgk liveband...huhuhu makan lagi nih,liveband dia pon not bad gak...huhuh happy je kitorang masa nih


Keesokkan harinye on the way tu Bukit mat cincang n tanjung rhu mak buyung n pak buyung (hhehehe sory bee)sinngah kat telaga harbour,sambil2 tgk bot tapau kfc utk sapedekk di tanjung Rhu



Gambar kami kat Gunung mat Cincang,tak naikla cabel car sbb dulu pon dah naik,this time dgn perut besar cam tak elok kot naik tinggi 2 cenggitu....anyway kat cni pon sempat makan kat foodcourt die,sambil amik2 gambar kekekek


So this is our last location in langkawi...Tanjung Rhu...pas makan kfc,pekena air kelapa....pas tgk pemandangan yang cantik2 tu kami pon berangkat ke airport....bye2 Langkawi

Wednesday, January 6, 2010

Cuti2 tengkujuh (Cherating) 20/12 - 22/12/09








Hujung tahun kali nie kitaorg jalan2 dalam negeri je sbb taca mengandung 5 bulan dah,so we decided pegi Cherating,sesampainya dekat Cherating kami naik atas dulu pegi kemaman sbb nak lunch kat Hai Peng,pekene kopi hai peng ngan nasik dagang bungkus......huhuh....the best way to start a trip......:p





















Hotel Suria Cherating......Our room mengadap laut huhuhuh......Gambar yang kat atas tu hubby sebok test layang2 dia kt pantai hmmm...mcm bdk kecik,tapi layan gak main layang2 nie.....







Hubby yg taksub main layang2 ....ni lokasinya kat teluk chempedak dan depan hotel kami.....












Ini dia saat yang ditunggu2..makan ikan patin masak tempoyak kat hj.kob kuantan,sedap tu....makan sampai licin,malam ktrg makan kat Tanjung Lumpur,kat Ana Ikan Bakar tapi malam tadi hujan lebat so tinggal camera dalam kete je...tak sempat amik gambor seafood2 yg kami bedal kekekke....













Hari terakhir di Cherating,kami pegi ke turtle santuary.eeee cute sgt bb turtle tu semua....geram tgk turtle2 tu rase cam nak bawak balik...pastu bile nak balik je rase sedey nk tinggalkan turtle2 tu uhuks